"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Eredeti tervek szerint építik újjá a Lovardát

2015. április 06. - Várhegy Blog

2014 utolsó napjainak híre volt, hogy a kormány eredeti terveknek megfelelően újjá szándékozik építeni a budavári Lovardát. A Magyar Közlöny tanúsága szerint a Nemzeti Hauszmann Terv keretében megvalósuló beruházás összesen 2 milliárd forintba fog kerülni, mégpedig a 2015-ös költségvetési év során. A Lovarda Hauszmann Alajos tervei szerint 1899-1900-ban épült, a II. világháborúban megsérült és 1954-1965 között lebontották. Eltávolítását nem annyira rossz állapota, hanem sokkal inkább az 50-es évek rendszerének ideológiai programja motiválta. A Várhegy Blog eredeti képeken keresztül mutatja be a Vár egyik legkülönlegesebb épületét.

lovarda1.jpgÍgy nézett ki a Lovarda, előtte a Lófékező szobrával

lovarda3.jpgLátkép a Királyi Palotával

A Lovarda a Várhegy nyugati, Krisztinaváros felőli oldalán, a Szent György tértől nem messze állt a Csikós-udvarban. Nemrégiben 300 férőhelyes mélygarázs épült ide, ennek a tetejére fogják visszaépíteni a háború utáni évtizedekben "eltakarított" neoreneszánsz épületet, amely Thék Endre asztalosmunkáival a Vár egyik legkülönlegesebb épülete, sőt Magyarország legimpozánsabb lovardája volt. A Hauszmann Alajos tervei szerint megépített Lovardának nem csak külső homlokzata volt páratlan, hanem maga az épület belseje is páratlan értéket képviselt. Előtte állt a Lófékező c. szobor, ifj. Vastagh György hortobágyi csikóst ábrázoló alkotása, amely ma a Csikós-udvarban áll.

lovarda4.jpgThék Endre famennyezete a Lovarda belsejében

A Királyi Palotához közvetlenül kapcsolódó épületek közül a Lovarda is fontos történelmi szerepet töltött be.  Az egykori Magyar Királyi Lovarda épületének eredeti tervek szerinti újjáépítése indokolt a Királyi Palota helyreállításának szemszögéből. A javaslat azért is megfontolandó, ugyanis népünket világszerte mint lovas nemzetet ismerik.

lovarda2.jpgAz ostrom után, 1945-ben

lovarda12.jpgBár a Lovarda (kép jobb szélén) a háborúban súlyos sérüléseket szenvedett, lebontása nem lett volna szükségszerű

A sajtó gyakran összekeveri a Szent György téri Istállópalota (Hofstallgebäude) hatalmas, 11 ezer négyzetméter alapterületű épületével, ám annak újjáépítését nem tervezik. A Várhegy Blog úgy értesült, hogy az újjáépülő Lovarda eredeti rendeltetésének megfelelően, lovardaként fog szolgálni a megújuló Várban, ám nem államigazgatási, hanem élő turisztikai funkcióként. Ezzel egyet tudunk érteni: bizonyára a Vár turistalátványosságainak egyikét jelentené. 

lovarda13.jpg

A Lovarda bejárata - Lebontása bűn volt, de nem jóvátehetetlen, ha újjáépítik

Archív képek forrása: Fortepan online fotóarchívum

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr267343378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsepizsik 2015.04.07. 13:10:50

Például nem lenne baj, ha a fortepanról származó képek alá odakerülne a forrás meghatározása, ha már egyszer csak ennyit szeretnének cserébe a felhasználásért

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.04.07. 13:12:11

Itt ma ugyebár 1 középkori romkert található.

DirkDiggler 2015.04.07. 13:17:19

Azt olvastam valahol, hogy könnyûszerkezetként épìtenék meg? Igaz ez? Bár nem tudom, hogy melyik a gázabb, a vasbeton vagy a könnyûszerkezet.

Neoprimitív 2015.04.07. 13:48:07

A famennyezet szép. Az ötlet egy méretes hülyeség. Az eredeti tervek szerinti lovarda nem bemutató célokat szolgált. A felmérés szerint kb. 50 nézőt tudna befogadni. Összehasonlításul: a Hofburgban lévő spanyol lovasiskola ennek több, mint a tízszeresét. Gyakorlatilag 1 turistabusznyi látogató nézhetné meg egyszerre a programot. Viszont lehet majd lovas testőrséget csinálni a Várba költöző idiótának. Esetleg lovasfocizó testőrséget, hogy ne zökkenjen ki a hobbijából.

"A Királyi Palotához közvetlenül kapcsolódó épületek közül a Lovarda is fontos történelmi szerepet töltött be. " Mit? Fontos történelmi személyek lovagoltak benne? Fantasztikus.

A könnyűszerkezetes építés azért kerülhetett szóba, mert a mélygarázs építésekor szó sem volt arról, hogy a tetejére majd építenek egy házat - statikailag a födémeket nem erre méretezték.

Várhegy Blog · www.varhegy.blog.hu 2015.04.07. 16:24:08

@zsepizsik: Köszönjük az észrevételt, az archív képek forrásának megjelölése szándékunk ellenére valóban elmaradt, pótoltuk!

Várhegy Blog · www.varhegy.blog.hu 2015.04.07. 16:28:05

@DirkDiggler: Értesüléseink szerint eredeti állapot helyreállítása fog megtörténni, ami a könnyűszerkezetes "helyreállítást" fogalmilag kizárja. Az természetesen legitim értékválasztás kérdése, hogy modern vagy hagyományos építőanyagokból történik-e az új épület megépítése (mindkettőre van nemzetközi példa). Ám ez a Lovarda külsején, építészeti megjelenésén nem fog látszani.

ügyelő 2015.08.31. 19:10:27

Építjük a műemléket!!

gonda2006 2015.11.09. 09:38:06

Neoprimitív: Neoprimitív! Mindent csak ócsárolni és a gyűlöletnek is teret engedni. Hála Istennek nem építettek semmi "modern: csupa üveg, csupa beton..." szörnyűséget a deformált lelküek, a Kremlben elkövetett szörnyűségekre hivatkozva, ahogy tervezték a '80s években, majd a "szoclibsik"a volt Honvédelmi Minisztérium földszintjére.. Az én lelkem már most ünneplőbe öltözött és örömmel követem az épeitkezés előrehaladását, majd remélem ott lehetek az átadásnál. Szinte hihetetlen, hogy mind ezt megélhetem.
Már az összkép is vonzani foigja a túristákat is és lokálpatrióta honfitársaimat. Évtizedek, évszázadok múlva, csak annyi lesz az annálékban, hogy "Újjáépült a XXI. század elején, 2015-2025 között."
süti beállítások módosítása