"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Létrejött a Várhegy Blog!

2015. április 02. - Várhegy Blog

Tisztelt Honpolgár!

A Várhegy Blog egy ismeretterjesztő internetes oldal, amely érdekes cikkeken, régi felvételeken és fényképeken keresztül mutatja be a Budai Vár történelmét, jelenét és lehetséges jövőjét. Ennek érdekében hozta létre a Várhegy Blogot a Magyar Patrióták Közössége 2015. április 1-jén. Nem titkolt szándékunk vele, hogy ezáltal is beleszólást nyerjünk abba a nagyívű újratervezési folyamatba, amely jelenleg a Vár jövőjét illetően zajlik. 

kep_098.jpgAz Oroszlános-udvarba vezető kapu a Mátyás-kúttal (balra) - Az a rész, ahol a homlokzat többé-kevésbé megmaradt

Buda Várát a Duna völgyének legszebb helyén, a mai Várhegyen - Pest városával átellenben - IV. Béla királyunk a tatárjárást követően, 1246-ban alapította. Ezt követően hétszáz évig jelentette a mindenkori magyar állam fizikai és spirituális középpontját. Bizonyos értelemben e szerepét máig megőrizte, hiszen komoly állami intézmények működnek területén. A Vár legfontosabb épületegyüttesét, a Királyi Várpalotát a főváros 1944-45-ös ostroma súlyosan megrongálta - az ezt követő évtizedekben pedig ideológiai okokból a hajdan világviszonylatban is kiemelkedő műemlékeket lerombolták vagy felismerhetetlenségig átalakították.

a_kiralyi_palota_a_dunaval.jpgÍgy festett a Királyi Várpalota 1944 előtt

Ma elhanyagolt, koszos, méltatlan. Most az a kérdés, hogy merünk-e bátrat álmodni, és álmunkat megvalósítani: legfontosabb nemzeti műemlékünket a hitelesség és a szakmaiság elveinek megfelelően helyreállítani, mint ahogy ezt más nemzetek is megtették saját javaikkal. Mi honpolgárok, erre a kihívásra büszkén vállalkozunk.

A Várhegy Blogot mindazon honpolgárok részére hoztuk létre, akik legfontosabb nemzeti műemlékünket, a Budai Várat tisztelik és szeretik, annak pedig méltó sorsot képzelnek el.

Kérdéseiket és észrevételeiket az orokseg@magyarpatriotak.hu címre várjuk. Élvezetes és hasznos barangolást kívánunk!

A szerkesztők csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr407330352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása