"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Építészkonferencia zajlik a Várról

2015. május 11. - Várhegy Blog

Május 11-én hétfőn nagyszabású, kétnapos építészkonferencia kezdődött meg a Várkert Bazárban, amely a Vár fejlesztését érintő urbanisztikai kérdéseket járja körül. Nemcsak komoly tudásanyaggal, hanem naprakész információkkal is gazdagabbak lettünk. A Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) által szervezett rendezvényre a civil szervezetekkel folytatott párbeszéd jegyében a Magyar Patrióták Közössége is meghívást kapott.

dscf6277.JPG

L. Simon László miniszterhelyettes a konferencia megnyitásakor Ybl Miklóst idézte: "Amíg megmagyarázom, megcsinálom", utalva arra, hogy a munkálatokat a leghatékonyabban és a leggyorsabban kívánják elvégezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne folyamatos egyeztetés a kerülettel, valamint a szakmával és a civilekkel. "Hallgassuk meg egymást, hogy a munka jó irányba menjen" - jelentette ki a Nemzeti Hauszmann Tervet irányító L. Simon.

dscf6271.JPG

A miniszterhelyettestől megtudtuk, hogy a Királyi Palota újjáépítése - ami a Nemzeti Hauszmann Terv központi eleme - várhatóan egy évtizedig fog tartani. Ezalatt helyreállítják a várpalota 1944 előtti, hauszmanni állapotát, valamint azokat a belső tereket, amelyek esetében az újjáépítés szakmailag lehetséges. L. Simon kijelentette: "Ami a hauszmanni tervekből hitelesen helyreállítható, azokat helyre kell állítani", mivel ez volt a Vár természetes fejlődésének utolsó szerves szakasza.

szent_istvan-terem.jpgAz egykori Szent István-terem

Első ízben a 70 négyzetméter alapterületű Szent István-termet kívánja helyreállítani a kormányzat, amire minden bizonnyal már nem kell sokat várnunk. Hamarosan megtörténnek az első intézkedések, hogy még ebben a ciklusban átadhassák a rekonstruált történeti teret. Ezen kívül 2018-ig megtörténne a Stöckl-lépcső visszaállítása, valamint a Lovarda és a Főőrségi épület újjáépítése. Erről a napokban bővebben, külön cikkben írunk.

stockl_lepcso_fortepan.jpgBalra a Lovarda, középen a Főőrségi épület, mellette jobbra a Stöckl-lépcső (Fotó: Fortepan.hu)

A rangos építészkonferencia hétfői napján előadást tartott Fekete György, az MMA elnöke is, aki a Várnegyedet érintő fejlesztési tervet "ellopott történelmünk visszaszerzésére tett kísérletnek" nevezte. Kiemelte, hogy a történelemben a folytonosság a legfontosabb nemzetmegtartó energia. A tervekkel kapcsolatban az MMA támogatásáról biztosította a kormányzatot, egyben reményét fejezte ki, hogy a "destruktív erők eljelentéktelenednek." Dr. Hajnóczy Péter, a MÉK elnöke rámutatott az épületegyüttes rossz állapotára. Fontosnak nevezte, hogy a Vár helyreállítását illetően a lehető legnagyobb konszenzus alakuljon ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr997450844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása