"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Győzelmet hozó Mária Anya a Vár fokán

2015. április 09. - Várhegy Blog

A nyitott szemmel járók közül egyre többen figyelnek fel arra, hogy a Budai Vár egy újabb szoborral gyarapodott: 2013 novembere óta a Duna felőli oldalon, a középkorban épült déli kortina (védőfal) tetején áll Mátyássy László szobrászművész 403 centiméteres Mária Anya című bronz alkotása. A kezdeményező Immaculata Alapítvány azt kívánta elérni, hogy a Vár e fokára egy, az ország egységét szimbolizáló szakrális alkotás kerüljön, amely szeretetet és békét közvetít.

dscf7389.JPG

A turisták körében is népszerű Mária Anya-szobor több évig tartó előkészítés után, közadakozás eredményeképpen valósult meg, és az I. kerületi önkormányzat engedélyével került a Vár egyik legimpozánsabb, a Duna pesti oldaláról is jól látható pontjára. Érdekessége, hogy Mária karjai nem érintkeznek a kis Jézussal, ami az alkotó szándéka szerint a megtestesülés misztériumát fejezi ki. Ez közelről jól kivehető, akárcsak a jobb kezét áldásra emelő Jézus baljában lévő, világmindenséget szimbolizáló gömb. Ahogy a szobrászati műleírás fogalmaz:

A szobor küldetése, hogy emlékeztessen Mária és Magyarország különleges kapcsolatára, történelmünk azon pillanatára, mikor Szent István király Imre herceg halála után, törvényes trónörökös híján, Szűz Mária oltalmába ajánlotta országunkat.

Nem közismert, hogy egy Buda 1686-os visszavívásának idejéből származó legenda szerint a Mária Anya-kultusznak konkrét kötődése is van a Várhoz. Az ostrom alatt bekövetkezett nagy lőportorony-robbanáskor ugyanis az egyik leomlott falszakasz mögött hirtelen előbukkant a dzsámivá alakított Mátyás-templom elrejtett Mária-szobra. Állítólag a keresztény seregeknek ez a csodás jel adott erőt a végső ostromhoz, miközben a törököket elbizonytalanította. A hagyomány úgy tartja, hogy ez a szobor nem más, mint a Mátyás-templom lorettói kápolnájának Madonnája.

dscf7352.JPG

Mária Anya tekintete a város fölött egy rohanó, de újjászületésre vágyakozó világban a legmagasabb rendű anyai minőséget jeleníti meg. Remélhetőleg a kezdeményező civilek vágya beteljesedik, és a budavári Mária-szobor olyan jelképe lesz a városnak, amely összeköti az itt élő embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr437353866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2015.04.09. 20:07:11

Egyértelműen a Várnegyed legrosszabb szobra. Messziről egy fogpiszkáló, közelről egy öngyilkos jelölt...

HA_2015_01 2015.04.13. 21:03:48

@fovarosi.blog.hu: Szerintem pedig rohadt jó, mert egyszerre fejezi ki az egyetemes értékeket, és ráadásul modern is, de mégis beleillik a történelmi környezetbe. Minden más csak fanyalgás...

2015.04.23. 19:57:25

Tényleg nagyon vacak szobor. Mi a fenének kellett oda egy ilyen jellegtelen és arányaiban a környezetbe egyáltalán nem illő szobrot odarakni?
Ez a máriázós magyarozós duma mellé meg csak bullshit.
süti beállítások módosítása