"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Az Edelsheim-Gyulai-ház

Dísz tér 12.

2015. április 07. - Várhegy Blog

A Várnegyed egyik legnépszerűbb tere a Polgárváros és az egykori államigazgatási negyed közt kapcsolatot teremtő Dísz tér, ahol a páratlan múltú 12. szám alatti Edelsheim-Gyulai-ház is található.

dscf8532.JPGAz Edelsheim-Gyulai-ház mai látképe

Ennek a mai formájában klasszicista épületnek a története egészen a középkorig nyúlik vissza: egykor ezen a helyen állt a lengyel származású Stiborici Stibor erdélyi vajda, Zsigmond király hívének csodálatos gótikus palotája. Később (1438) Cseh Péter erdélyi vajdáé, ám 1453-ban már Tárnok Demeter és Tarczai János tulajdonában találjuk. Ezt követően a győri káptalan birtokolja, egészen Buda 1541-es elestéig. 

A Vár visszavételével romba dőlt impozáns épületet Salgáry (avagy Salgari) Péter, Buda polgármestere szerezte meg, aki barokk stílusban hozzálátott újjáépítéséhez. Az ekkor még emelet nélküli épületet közel száz éven keresztül, 1784-ig a Salgáryak kezén találjuk. 1845-ben a későbbi budai polgármester, Walheim Nepomuk János kétemeletes klasszicista bérpalotává bővíttette. A ház 1892-től egészen az államosításig báró Edelsheim-Gyulai Lipót, a híres evangélikus földbirtokos tulajdona volt, aki 1913-ban Jablonszky Ferenc építész tervei alapján neobarokk ízlés szerint átalakította.

disz-ter-12.jpgAz Edelsheim-Gyulai-ház 1913-1944 közötti állapota

1918-ban e házban született Edelsheim-Gyulai Ilona, Horthy István kormányzóhelyettes 2013-ban elhunyt felesége. Alig ismert, hogy más helyszínek mellett ebben az épületben működött az ún. Kiugrási Iroda, amely a háborúból való kilépést készítette elő. Pincéjében titkos rádióállomást működtettek, ahonnan a Moszkvába küldött fegyverszüneti delegáció tagjaival tartották a kapcsolatot, mígnem a kiugrás sikertelenségét követően a Gestapo felszámolta az ellenállást.

budapest-budai-var-disz-ter-12-.jpgA Dísz tér 12. (jobb oldali épület) fele gyakorlatilag megsemmisült a háborúban

A második világháborúban az Edelsheim-Gyulai-ház súlyos találatot kapott, gyakorlatilag az épület fele összedőlt. Az 1960-as évek első felében 1913 előtti, klasszicista homlokzatát állították helyre. Érdekes, hogy Stibor vajda középkori palotájának néhány részlete (néhány 14. századi födémtartó konzol) is előkerült, amelyek ma szintén láthatóak.

E ház falai közt élt 1829-től Schmelhegger Mátyás (1788-1879) győri születésű budai vasműves, aki kiváló alkotásaival európai hírnévre tett szert. E bájos küllemű műemlék regényes történelme miatt is több figyelmet érdemelne.

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr37347750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2015.04.08. 21:29:07

Jó lett volna ha hivatkozol az írásod alapját szolgáló törzslapra

urbface.com/budapest/az-edelsheim-gyulai-haz

Várhegy Blog · www.varhegy.blog.hu 2015.04.09. 12:50:23

@don-kanyar: A Várhegy Blogon megjelenő írások általában szerteágazó szakirodalomra építenek, így - ha nem kifejezetten ismeret átvételről, vagy csak hivatkozással alátámasztható információról van szó - eltekintünk a forrásjegyzék feltüntetésétől, mivel ez mégiscsak egy blog, az olvasói igények általában másfelé mutatnak. Ennek a cikknek a törzsanyagát egyébként alapvetően a Budapest műemlékei I. kötet képezte (Horler Miklós, 323-324. oldal), de szerzőink más könyveket, sőt internetes oldalakat is rendszeresen tanulmányoznak. Legközelebb igyekszünk körültekintőbben eljárni!

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2015.04.09. 13:05:35

@Várhegy Blog: Köszönöm, már csak azért is, mert rengeteg információt én kutattam ki- Horler könyve nem teljesen fedi az idecitált részleteket-, az csak a ház építéstörténetével foglalkozik, s nem kultúr- és családtörténettel, hiszen Edelsheim Ilonával készített interjúm kapcsán Mo.-n én publikáltam először, hogy a ház alatt titkos rádióállomás volt.

Szakács Domonkos 2019.05.27. 12:45:35

Szia!

Köszi az érdekes cikket!

Ehhez kapcsolódva érdekes lehet a számotokra a var-barlang.hu

oldalam. Talán még tudok újat monadni, de a véleményetek is érdekel...
süti beállítások módosítása