"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

A Vörös Sün-fogadó

Hess András tér 3.

2015. április 14. - Várhegy Blog

A budai Várnegyed egyik legkedvesebb épülete a Hess András tér 3. szám alatti, három utcára néző Vörös Sün-ház, amelyben a visszafoglalás utáni Buda első vendégfogadója működött. Az egyemeletes, barokk-klasszicista lakóház négy középkori épület helyére épült, amelyek Buda 1686-os visszavívásakor részben elpusztultak, ám maradványaikat a jelenlegi épület kialakításakor felhasználták.

3.JPG

A Vörös Sün fogadó napjainkban és egykor

vorossun.jpg

A XIII. században épült középkori ház nem mindennapi történelmet élt meg: falai között őrizték Remete Szent Pál II. Lajos király által a pálosok részére megszerzett testereklyéjét, midőn a szerzetesrend 1423-ban a Cilleiekkel kötött csere útján az épület birtokába került. Ettől kezdve "Remete Szent Pál testét őrző ház" volt a mai Vörös Sün-fogadó hivatalos neve, amelyről a mai Fortuna utca a középkori Szent Pál utca elnevezést nyerte.

Már 1696-ban Vörös Sün néven említik ("zum Rothen Igl") a Hess András térre (régi nevén Iskola tér) néző épületrészt, amely a XVIII. században Werbőczy utcai (ma: Táncsics Mihály utca) és Fortuna utcai szomszédaival egyesült. Az épület népszerű báloknak, táncesteknek, sőt a városban elsőként színielőadásoknak adott helyet. 1773-ban Nepauer Mátyás híres építőmester szerezte meg. Mai alakját 1810 körül, korai klasszicista stílusban történt átalakítása során nyerte el. A második világháború alatt csak kisebb mértékben károsodott, a vakolat lehullásával azonban rejtett középkori falmaradványai váltak ismét láthatóvá.

3_4.JPGGótikus ablak maradványa a Fortuna utcai homlokzaton

Öttengelyes főhomlokzatát korai klasszicista domborművek teszik egyedivé, míg az oldalhomlokzatokat egyszerűbb szemöldökpárkányok díszítik. A középső ablak mellvédjén látható a ház jelképe és "ismertetőjegye", egy vörös színű sündisznó domborműve. Az épület az átalakítások dacára említésre méltó középkori részleteket őrzött meg belső tereiben.

3_6b.JPGA vörös sün, amelyhez a fogadót címezték

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr367368626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2015.07.13. 15:47:05

Nagyon tetszik ez a cikk! Jó tudni, hogy miből is lett a cserebogár. :) Én is találtam épp a minap egy hasonló és akkor is meglepődtem: lakberinfo.hu/wow/kulonleges-helyek/2015-07-12-regi-istallo-epulet-amibol-remek-vendegfogadot-alakitottak-ki/ Szerintem gyönyörű lett. Mi a véleményetek? :)
süti beállítások módosítása