"Él magyar, áll Buda még!"

Várhegy Blog

Eddig nem látott kép a háborúban megsérült Királyi Palotáról

2015. április 13. - Várhegy Blog

A megszálló náci Németország hadserege valósággal szétlövette a Budai Királyi Várat. Hitler parancsa, miszerint Budapestet az utolsó töltényig védeni kell, a történelmi belváros nagymértékű - és sok esetben visszafordíthatatlan - pusztulásához vezetett.1945. január 30-án a megszálló szovjet csapatok elérték a Várhegyet, a rá következő naptól kezdve pedig nehézbombázóikkal folytonos támadást intéztek a Vár ellen. A Királyi Palota kiégett, a polgárváros épületei egymás után omlottak össze. 

Ezen az 1945 nyarán készült képen jól látszik, hogy a háborúban súlyosan megsérült budavári Királyi Palota ennek ellenére nem lett volna helyreállíthatatlan. A falak, díszítőelemek jelentős része ekkor még megvolt, a kupola csúcsát díszítő Szent Korona-másolat pedig szinte sérülésmentesen vészelte át az ostromot. (Köszönjük a képet Korbuly Andreának. Képek beküldése: orokseg@magyarpatriotak.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://varhegy.blog.hu/api/trackback/id/tr697365662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása